Motocross

Artikkel: illustrasjonsbildet

Motocross er en motorsport som kjøres med egnede motorsykkel på egne baner med enten jord, sand eller lignende som underlag.

Motocross er Norges desidert største motorsykkelgren i Norge og står for hovedandelen av NMFs medlemmer.

I Norge er det tillatt å kjøre motocross på spesielt godkjente områder og i regi av en klubb som er medlem i NMF.
Alle som kjører motocross må ha lisens. Det finnes nybegynnerlisens som du kan løse når du møter opp på en motocrossbane. For å få trenings- eller konkurranselisens må du gå et lisenskurs.

I motocross kan du kjøre fra den dagen man fyller 5 år.

Motocrossgrenen omfatter også Freestyle Motocross (FMX), Supercross og Supermotard.

Litt historie om motocross:

Motocross er en utvikling og avart av og utvikling av det som i sin tid het Skrambling. Skrambling på sin side var en videreutvikling av motorsykkel trial, en tidlig utgave av det som i dag er trial. Historisk startet motocross I England I 1924 med det første Skrambling stevnet i Camberley, Surrey. Motorsyklene på denne tiden var ikke tilpasset kjøring i terrenget og på bane, så dette ledet til utvikling av bedre fjæring og demping samt utvikling av bedre rammer osv.

I 1952 innførte det internasjonale motorsykkelforbundet (FIM) Europamesterskap (EM) for 500 ccm motorsykler. I 1957 ble dette oppgradert til Verdensmesterskap (VM).

I 1962 ble det VM i klasse 250 ccm. Motorene på den tiden var totaktere. Det var først på begynnelsen av 2000 som det kom inn firetaktere i denne klassen som i forhold til 2-taktsmotorer har et helt annen effektregister med mer moment på lavere turtall kontra en 2-taktsmotor som kjøres på mye høyere turtall.

I 1975 ble VM for 125 ccm introdusert.

Motocross har utviklet seg i forskjellige retninger og har dannet grunnlag for flere andre grener som Supercross, Freestyle Motocross (FMX), Supermotard, Pitbike, Mini cross, Beachcross, ATVCross/Quadracing og sidevogn motocross. I Norge så er det FMX, ATVCross og Supermotard som har fått rotfeste. De andre grenene har ikke etablert seg foreløpig.